DE KRACHT VAN KWAADHEID

Op kwaadheid of woede worden veel vooroordelen geplakt. Dat komt omdat het een hele sterke emotie is, die op een effectieve manier gekanaliseerd moet worden. Gebeurt dat niet, dan kun je hiermee veel kapot maken.

Daarom wordt woede meestal niet gewaardeerd door je omgeving!

WAT IS WOEDE?

In de evolutie was vechtlust, zeg maar woede, een noodzaak om te kunnen overleven. Want wanneer je in de prehistorische tijd bijvoorbeeld plotseling werd aangevallen door een tijger, dan had je geen tijd om na te denken. Je moest meteen adequaat reageren door te vechten of te vluchten. Was je te laat, dan overleefde je zo’n aanval meestal niet.

Tegenwoordig worden wij in crisissituaties nog altijd overmand of “overvrouwd” (bij wijze van 🙂 door onze instinctieve survivalreacties. Ook al is dat onbewust en gaat het in principe vanzelf… Hierdoor doen of zeggen we in een opwelling soms dingen, waar we later spijt van hebben…

Woede, boosheid of kwaadheid is dus een heftig gevoel, dat karakteristieke maar variërende reacties in het lichaam kan veroorzaken.

Van de vele fysieke symptomen noem ik er 6:

  1. snellere hartslag
  2. rood hoofd
  3. verhoogde spierspanning
  4. maagklachten of darmklachten
  5. verhoogde bloeddruk
  6. toegenomen zweetproductie

Deze zes symptomen doen sterk denken aan stress. Er is echter één belangrijk verschil: bij boosheid of woede treden zoals ik al zei, onze eeuwenoude overlevingsmechanismen in werking. Door het dreigende gevaar wil je automatisch gaan ‘vechten, vluchten of verschuilen’ (‘fight, flight of fright’).

Dus maak je niet druk, woede is een hele gezonde emotie die een belangrijke functie heeft! Er zit een enorme kracht in effectief toegepaste kwaadheid! Lees ook mijn andere blogs over dit onderwerp.

WIL JE JE KWAADHEID KWIJTRAKEN?

Geef je dan NU op voor het GRATIS telefoongesprek van 20-30 minuten. Bel hiervoor met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!