OVERWIN JE PODIUMVREES (5)

In dit artikel gaan we het hebben over loslaten. Zoals je in de vorige artikelen hebt kunnen lezen, is het toelaten van podiumvrees de eerste stap. Daarna volgt de tweede stap: het uitvergroten van je emoties rondom podiumangst. Loslaten is de derde en laatste stap in het omgaan met podiumangst.

Zó werkt het dus niet

Er zijn hele boekenkasten, hele bibliotheken volgeschreven over loslaten. Maar ondanks dat bestaan er nog veel misverstanden over dit polyinterpretabele thema.
Een van de grootste misverstanden is de illusie, dat het goed is om je emoties meteen los te laten. Zelfs nog voor je ze gevoeld hebt… Als je maar genoeg los laat komt het wel goed is het idee.

Loslaten is zo een spirituele dooddoener geworden.
Het risico van deze manier van benaderen is dat je geen werkelijk contact maakt met je gevoelens en emoties. Je kunt pas iets loslaten, wanneer je het eerst vasthoudt!

Hoe werkt het dan wél?

Je kunt loslaten ook zien als een natuurlijk gebeuren. Een boom laat in de herfst zijn bladeren vallen. Een moeder moet haar kind leren loslaten. En een stervende laat vroeg of laat het leven los. Maar toch gaat het leerproces van het loslaten voor de meeste mensen niet vanzelf. Het gaat met vallen en opstaan.

Loslaten: hoe doe je dat?

Toch is er godzijdank ook goed nieuws. Loslaten kun je namelijk gewoon leren, net als andere vaardigheden! Ik geef je nu 3 tips om beter te leren loslaten:

  1. Ontspan je spieren. Dat kan bijvoorbeeld met yoga of door wandelen en joggen. Het is hierbij een effectieve techniek om je spieren eerst een voor een aan te spannen en ze daarna weer een voor een los te laten.
  2. Ontspan je geest. Meditatie of met rustgevende gedachten bezig zijn helpt hierbij. Of bijvoorbeeld nadenken over een leuke hobby.
  3. Ontspan je gevoel. Er zijn verschillende zaken die hierbij behulpzaam kunnen zijn, zoals emotioneel lichaamswerk, energetische behandeling, fysieke aandacht van een geliefde (denk aan aaien, strelen of knuffelen) of het luisteren naar muziek.

Heb je last van een of meer symptomen van podiumvrees of wil je weten welke symptomen dat zijn? Lees dan voor meer informatie: Overwin je podiumvrees ( deel 1), (deel 2), (deel 3) en (deel 4)

Ben je al wat informatie kwijt geraakt, of wil je je geheugen opfrissen, lees dan opnieuw even de eerste 4 delen.

Wil je beter leren omgaan met podiumvrees? Toon hier dan je belangstelling voor een Driedaagse Training OVERWIN JE PODIUMVREES!