WAAROM ROUW SOMS RAUW AANVOELT
Vroeg of laat hebben we in ons leven allemaal te maken met rouwverwerking. Maar hoe omschrijf je rouw?
Rouw zijn de heftige emotionele reacties, die worden veroorzaakt door het verlies van een dierbare of geliefde persoon. Men kan ook rouwen om het verlies van een dier. Soms bij een volwassene, maar vaker bij een kind, kan het verlies van zijn favoriete huisdier net zo aanvoelen als het verlies van een vriendje.
Het verlies van iemand waarvan je heel veel hebt gehouden, is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven.
Dat kan verschillende oorzaken hebben, waarvan ik er een vijftal noem:
- Je hebt je volledig geïdentificeerd met die persoon
- Die persoon staat centraal in je leven
- Je voelt je afhankelijk van die persoon
- Je vindt bij hem of haar een dankbaar klankbord
- Jullie hebben een betekenisvol en gemeenschappelijk verleden
Vaak is het een combinatie van verschillende oorzaken, die de pijn van de rouw zo erg maakt. Zelfs mensen die tijdens hun leven veel ruzie hadden, kunnen elkaar na het sterven intens missen. Zo’n verlies en de bijbehorende rouw vallen dan als het ware ‘rauw op je dak’.
Rouw is een natuurlijk proces. Maar wanneer je de pijn van het verlies niet kunt verwerken en oplossen, gaat deze rauw aanvoelen. Ongeveer zoals de rauwe pijn van een open wond, die maar niet geneest.
Welke symptomen verraden bij onszelf of bij anderen een rouwproces? Dat zijn er 7:
- neerslachtigheid of depressiviteit
- slapeloosheid
- gebrekkige eetlust
- vermoeidheid
- onrust
- hartkloppingen
- duizeligheid
Hoe kan ik je helpen? Je kunt het natuurlijk helemaal zélf proberen op te lossen en dat is helemaal okay. Lees dan eerst de volgende Blog: Rouwen En De Kunst Van Het Loslaten.
Maar als dat niet of onvoldoende lukt, adviseer ik je eerst een GRATIS telefonisch gesprek van 30 minuten. We gaan dan samen bekijken of en zo ja, op welke wijze, ik je het beste van dienst kan zijn. Bel hiervoor met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!