Rouw en rouwverwerking

Voor mijn specialisatie tot professioneel rouw- en verliesbegeleider heb ik een post bachelor opleiding Rouwbegeleidingskunde aan de Hogeschool in Utrecht gevolgd (diploma 2017).


Hoe omschrijf je rouw?

Vroeg of laat hebben we in ons leven allemaal te maken met verlies en rouw. Rouw zijn de heftige emotionele reacties, die worden veroorzaakt door het verlies van een dierbare of geliefde persoon. Men kan ook rouwen om het verlies van een dier. Soms bij een volwassene, maar vaker bij een kind, kan het verlies van zijn favoriete huisdier net zo aanvoelen als het verlies van een vriendje.


Bij rouw en verlies denken de meeste mensen meteen aan het verlies van een dierbare. Maar rouw- en verliesverwerking heeft een veel bredere impact. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van je integriteit, het verlies van zelfvertrouwen, het verlies van je gezondheid, het verlies van je partner door een scheiding of het verlies van je werk, je woning en je geld..

Verlies van veiligheid

Bij rouw gaat het met om het verlies van bestaande zekerheden, dus het verlies van veiligheid en bezit. Mensen hebben vaak moeite met veranderingen, omdat ze iets dierbaars waaraan ze gehecht waren, verliezen. Het ego wil je verleden koste wat kost vasthouden. Zelfs als dat een pijnlijk verleden is…

Het verlies van iemand waarvan je heel veel hebt gehouden, is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven.


Dat kan verschillende oorzaken hebben, waarvan ik er een vijftal noem:

1) Je hebt je volledig geïdentificeerd met die persoon

2) Die persoon staat centraal in je leven

3) Je voelt je afhankelijk van die persoon

4) Je vindt bij hem of haar een dankbaar klankbord

5) Jullie hebben een betekenisvol en gemeenschappelijk verleden


Vaak is het een combinatie van verschillende oorzaken, die de pijn van de rouw zo erg maakt. Zelfs mensen die tijdens hun leven veel ruzie hadden, kunnen elkaar na het sterven intens missen.

Zo’n verlies en de bijbehorende rouw vallen dan als het ware ‘rauw op je dak’. Rouw is een natuurlijk proces. Maar wanneer je de pijn van het verlies niet kunt verwerken en oplossen, gaat deze rauw aanvoelen. Ongeveer zoals de rauwe pijn van een open wond, die maar niet geneest. Ik  help je graag bij de genezing van die "wond".


Er zijn 7 symptomen die bij onszelf of bij anderen op een rouwproces kunnen wijzen:

1) neerslachtigheid of depressiviteit

2) slapeloosheid

3) gebrekkige eetlust

4) vermoeidheid

5) onrust

6) hartkloppingen

7) duizeligheid

Wanneer het je niet lukt om je verdriet zelf of met behulp van anderen op te lossen.

Wanneer het je niet lukt om je verdriet zelf of met behulp van anderen op te lossen, raad ik je eerst een GRATIS telefonisch gesprek aan van een half uur, ter waarde van 60 euro. We gaan dan samen onderzoeken of en zo ja, op welke wijze, ik je het beste van dienst kan zijn.

Bel hiervoor vrijblijvend met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij ook je telefoonnummer.

Lees ook mijn blogs over dit thema! Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!

Bel gerust vrijblijvend voor meer informatie: 0522-261 285.