10 Manieren Om Je Angst Te Overwinnen, En Je Ideale Leven Te Creëren
30 juni 2020 

10 Manieren Om Je Angst Te Overwinnen, En Je Ideale Leven Te Creëren

Als therapeut en coach van topsporters heb ik het voorrecht, dat mensen hun grootste dromen met mij durven te delen. Het stemt me dankbaar dat ik dit prachtige werk mag doen!  Aan de andere kant vertrouwen mijn cliënten mij ook hun diepste angsten toe. Die angsten geven stress, en ze veroorzaken ziekten. Bovendien zorgen ze ervoor, dat het voor veel mensen moeilijk of onmogelijk wordt om hun doelen te bereiken. Ik begrijp die angsten.

Toen ik met mijn praktijk begon, was ik bang om klanten te verliezen. Daarom nam ik IEDEREEN aan, en was ik blij met elke cliënt, die mijn praktijk binnenstapte. Maar deze aanpak werkte averechts, want ik ging mensen helpen, die helemaal niet bij me pasten. Hierdoor werden de resultaten van mijn therapieën minder, en raakte ik zelfs cliënten kwijt.

Gelukkig heb ik nu een totaal andere, veel effectievere aanpak 😉

Overwin Je Angsten

Er zijn allerlei angsten die je kunnen belemmeren in je ontwikkeling, zoals faalangst en de angst om gekwetst te worden. Of misschien ben je bang dat anderen je niet aardig vinden wanneer je jezelf bent, en doet wat je eigenlijk wilt doen!  Mijn werk als therapeut, en mijn eigen levenservaring, hebben mij geleerd dat het mogelijk is om je ergste angsten te overwinnen!

Daarom geef ik je alvast 10 strategieën, waarmee je je angsten kunt overwinnen, en het leven van je dromen kunt creëren:

  1. Maak een plan. Doe geen ondoordachte dingen, zoals overhaast je baan opzeggen, of wegvluchten naar een verre bestemming zonder te weten waar je aan begint. Dit kan reële angsten veroorzaken, en je dromen in een nachtmerrie laten eindigen. Misschien wil je je plan opschrijven, maar wees daarin wel flexibel, want plannen kunnen (en zullen meestal!) veranderen.
  2. Omring jezelf met de juiste mensen. De mensen waar je mee omgaat, hebben een grote impact op je ontwikkeling. Zoek geestverwanten, zowel offline in clubs of organisaties, als online in forums of groepen, en mensen die dezelfde doelen hebben als jij. Lees inspirerende artikelen en boeken, en bekijk video’s van mensen die hebben bereikt wat jij nog wilt bereiken. Dat helpt je om je angsten te overwinnen, en gemotiveerd te blijven!
  3. Denk aan de voordelen! Wanneer je overweegt om te stoppen, herinner jezelf er dan aan, WAAROM je ooit met je project bent begonnen. Maak een lijst van alle voordelen. Op je moeilijkste momenten kan die lijst je helpen om weer rustig te worden en je focus terug te vinden!  
  4. Bepaal een deadline. Het is veilig om dingen te zeggen zoals: ik wil OOIT fit en gezond worden. Of: OOIT zal ik een fijne relatie krijgen, OOIT schrijf ik een boek, OOIT maak ik een online training, OOIT word ik rijk en gelukkig, enzovoort. Maar zo’n vaag verlangen is niet krachtig genoeg om door te zetten en je doelen te bereiken. Maak het concreet, door bijvoorbeeld te zeggen: vóór het eind van dit jaar heb ik mijn online training afgerond en online gezet. Onthoud dat ‘ooit’ nooit een concrete datum zal zijn.
  5. Stel korte-termijn doelen. Wanneer je eenmaal een deadline hebt vastgesteld, wordt het makkelijker om je ‘hoofddoel’ op te splitsen in kleinere doelen, zeg maar ‘subdoelen’ of ‘korte-termijn doelen’. Besteed elke dag minimaal 30 minuten om proactief aan het verwezenlijken van je droom te werken.    
  6. Zet ELKE DAG tenminste één stap in de richting van je droom. Werk elke dag aan het bereiken van je doelen. Dat kunnen kleine stapjes zijn, zoals het doen van één of twee telefoontjes per dag, of het uitzoeken van de beste aanpak. Zo blijft je droom ‘beter-in-beeld’ 😉. O ja, en gun jezelf wel genoeg RUST om bij te tanken, zodat ‘de vlam blijft branden’…  
  7. Falen in de voorbereiding, betekent voorbereiden op falen. Ga ervan uit, dat er altijd problemen zullen komen terwijl je je doelen probeert te bereiken. Dat hoort erbij! Als je rekening houdt met de voorspelbare problemen, kun je de onvoorspelbare problemen meestal makkelijker aan. Door te anticiperen op obstakels en problemen ga je ze als een uitdaging zien, en niet als een bedreiging. Bovendien ga je beter met problemen om, wanneer je ze realistisch bekijkt, dus in de context van het grotere geheel.
  8. Vier je successen! Ofwel: houd je vooruitgang goed in de gaten. Dat kan door je resultaten op een kalender te noteren, op een notitieblok of in een map. Geniet van de kleine succesjes die je al hebt gerealiseerd, en beloon jezelf daarvoor. Zo blijf je door dik en dun gemotiveerd, en ga je niet zo snel bij de pakken neerzitten.    
  9. Visualiseer het resultaat 😊 Het heeft een zeer krachtig effect om jezelf zo levendig mogelijk voor te stellen, dat je je hoogste doel  al hebt bereikt. Het is NOG krachtiger, om je in te beelden of voor te stellen dat je intens GENIET van de voordelen die het keiharde werken om je doel te bereiken heeft opgeleverd. Want dat is uiteindelijk waar je het voor doet!
  10. Vertel anderen over je droom. Wees niet te bescheiden, wanneer je aan iemand vertelt waar je mee bezig bent, waarom je dat doet en hoe je einddoel eruitziet. Door erover te praten, vergroot je de kans dat je droom werkelijkheid wordt. Er zullen mensen zijn, die je ondersteunen, en anderen die aan je twijfelen. Vaak zijn het juist de mensen die het dichtste bij je staan, die je het minste geloven. Maar dat maakt niet uit. Blijf onvoorwaardelijk vertrouwen op jezelf, en laat je vastberadenheid door het ongeloof van anderen alleen maar toenemen.

Je kunt méér dan je denkt!

Je kunt veel meer bereiken dan je denkt. Probeer je niet kleiner te maken dan je bent, omdat anderen je niet geloven. Laat je niet tegenhouden door je angst voor verandering. Zet de stappen die je nodig hebt om het mooiste leven te creëren dat binnen je mogelijkheden ligt. Lees mijn boek MAAK JE DROMEN WAAR, om je doelen sneller en makkelijker te realiseren!

Reactie plaatsen