LAAT JE VERLEDEN LOS - 2. Waarom loslaten soms lastig is!
22 maart 2017 
in Blog

LAAT JE VERLEDEN LOS - 2. Waarom loslaten soms lastig is!

Ik ga het in dit artikel hebben over het loslaten van stress. Waarom is dat lastig en hoe kun je leren loslaten?

Bijna elke baby wordt geboren als een ‘tabula rasa’, dat is een ‘onbeschreven blad’. En om te kunnen overleven, dat wil zeggen om voldoende aandacht en voedsel te vergaren, ontwikkelt elk kind kenmerkend gedrag, variërend van extreem agressief tot poeslief en alles wat daartussen zit.

Op een bepaalde leeftijd verliezen die overlevingsmechanismen echter hun functie. Ze zijn niet meer noodzakelijk, maar omdat ze diep in ons onbewuste verankerd zitten, blijven we er toch vaak mee doorgaan. Ondanks de pijn en de problemen. Daarom is het hard nodig om ze los te laten.

Wat maakt loslaten zo lastig?

Er zijn globaal drie redenen, waarom loslaten meestal niet meevalt:

  1. je weet niet beter. Je hebt het altijd zo gedaan en dat heeft in je jeugd voordelen gehad. Nu zijn de omstandigheden anders en begint de schaduwzijde van het oude gedrag zich tegen je te keren.
  2. je leeft te gespannen. Zolang je teveel spanning vasthoudt in je lijf, is loslaten erg moeilijk.
  3. je creëert te weinig ruimte voor ontspanning, waardoor je in een vicieuze cirkel of zelfs in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

LOSLATEN: hoe laat je weer los?

Ik geef je nu 3 stappen die je niet kunt overslaan. Ze helpen je om het loslatingproces niet alleen te faciliteren, maar ook mogelijk te maken.

  1. erkennen dat je ergens in vastzit. Je moet eerst durven toegeven dat er iets aan de hand is en dat je een probleem hebt. Soms moet je daarvoor je trots overwinnen.
  2. herkennen WAAR je vastzit. Om te kunnen loslaten, moet je eerst weten WAT je moet loslaten.
  3. het eigenlijke loslaten van je spanning. Door het leren van bewezen ontspanningstechnieken, wordt het echte loslaten een stuk makkelijker!

WIL JE JE STRESSPUNTEN EN BLINDE VLEKKEN ONTDEKKEN EN BETER LEREN LOSLATEN? Geef je dan NU op voor het GRATIS telefoongesprek van 20-30 minuten. Bel hiervoor met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!   

Reactie plaatsen