STERVEN EN ROUW

Sterven En Rouwverwerking

Verlies en rouw vormen een natuurlijk onderdeel van ieders leven. Voor de nabestaanden betekent dat meestal een (intens) rouwproces.

Maar behalve het verlies van een dierbare kan het ook gaan om verlies van je werk, bezit, gezondheid of relatie.

Momenteel zijn sterven, rouw en uitvaart nog actueler dan ooit. Door de toenemende economische crisis komen steeds meer mensen in de problemen. Het aantal ondernemers dat suïcide pleegt neemt helaas nog altijd toe.

Voeg daar de vele aardbevingen, overstromingen, terreuraanslagen en rampen zoals de MH17 aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een collectief probleem. Dat vraagt om een adequate oplossing. Helaas is er totnogtoe in Nederland een hiaat aan de juiste begeleiding van rouwenden.

Cognitief- Ervaringsgericht

Afhankelijk van wat nodig is, zal in het ene geval cognitieve coaching en in het andere geval een meer ervaringsgerichte, emotionele therapie – of een combinatie van beiden – de voorkeur hebben. Welke coach of therapeut het beste zal helpen is maatwerk en telkens anders.

Een persoonlijke, op maat gesneden coaching betekent de ene keer vooral praten, de andere keer meer zwijgen en de pijn doorvoelen.

Ik ben gespecialiseerd in het opruimen van trauma’s, pijnpunten en emotionele blokkades. Indien nodig verwijs ik door naar collega’s, met andere specialisaties!                   

Anne
Door

Anne

op 20 Mar 2017

Niet ieder afscheid is een verlies. Ik ben er het mee eens dat dit in het begin wel zo voelt Een aantal jaren geleden heb ik mijn dochtertje verloren. Op dat moment voelde het als een heel groot gemis. Nu jaren later zie ik dat het het begin is geweest van iet nieuw, iet s moois waar zij volop deel van uitmaakt.Zij heeft me laten zien dat ondanks het feit dat ze niet meer hier is zeer toch altijd zal zijn. Met haar hulp heb ik geleerd om nieuwe wegen in te slaan, om dingen los te laten die ik toch niet kon veranderen en daar hoorde ook bij haar los te laten. Ik denk dat als je terug kunt kijken naar alle fijne dingen die je met die persoon meegemaakt heb je het misschien niet meer zo zult zien als een verlies, maar meer als iets fijns waar je deel van hebt moegen uitmaken. Zo ervaar ik nu de korte tijd die ik met mijn dochtertje gehad heb. En de weg hiernaartoe was niet gemakkelijk en nu nog steeds ervaar ik het soms al gemis. Maar als ik dan denk aan de fijne korte tijd die zij bij ons was en hoeveel vreugde ze ons in die tijd gebracht heeft, word ik weer vrolijk en verdwijnen de sombere gedachte.

Roeland
Door

Roeland

op 20 Mar 2017

Dankjewel Anne, dat je dit tere verlies met ons wilt delen. Ik vind het ontroerend om te lezen hoe je dochter je geleerd heeft om nieuwe wegen in te slaan, om dingen los te laten en dat de korte tijd dat jullie samen waren heel fijn en vreugdevol is geweest!

Reactie plaatsen