EENZAAMHEID KAN PIJNLIJK ZIJN
20 maart 2018 
in Blog

EENZAAMHEID KAN PIJNLIJK ZIJN

De ervaring van je alleen voelen

Iedereen voelt zich wel eens alleen. Dat gevoel kan op de meest onverwachte momenten of in onwaarschijnlijke situaties de kop opsteken. Je hoeft hiervoor niet eens alleen te zijn. Wanneer je je alleen voelt, ervaar je een emotie van niet verbonden zijn. Je mist ergens de aansluiting in het sociale verkeer, en dit zorgt ervoor dat je op een afstand de situatie gade slaat. Het kan er ook voor zorgen dat je je uit het sociale verkeer terugtrekt.

Alleen voelen of alleen zijn

Er is een groot verschil tussen je alleen voelen of daadwerkelijk alleen zijn. Sommige mensen kunnen heel goed alleen zijn, zonder zich eenzaam of alleen te voelen. Vaak is hier een innerlijk groeiproces aan vooraf gegaan. Zodra je alleen bent, kom je vaak jezelf tegen en dat is lang niet altijd aangenaam. Je bent alleen met je gedachten, waardoor onprettige gevoelens naar boven kunnen komen.

Je hebt afleiding nodig om er weer op te vertrouwen dat alles helemaal goed gaat en dat je zaken onder controle hebt. Alleen zijn zorgt dan voor een gevoel van je alleen voelen, omdat er niemand voor je is die je deze afleiding biedt. Wanneer je echter vertrouwd bent geraakt met deze delen in jezelf en de waarde leert kennen van zelfbewustzijn en het doorvoelen van deze diepere lagen in jezelf, dan wordt alleen zijn een verademing . Het alleen zijn leidt dan niet vanzelfsprekend ook daadwerkelijk tot alleen voelen.

Alleen voelen in het bijzijn van anderen

Wanneer je jarenlang teveel op jezelf aangewezen bent geweest, kun je je juist ongemakkelijk  voelen in situaties waar veel mensen zijn. Mogelijk heb je niet goed geleerd hoe je de interactie met mensen aan kunt gaan, waardoor je je misschien wat verloren voelt als je je onder mensen begeeft. Je voelt je dan alleen in het bijzijn van anderen.

Ook  kun je dan dusdanig uit balans raken, dat je de aansluiting met de anderen een beetje mist. Het kan zelfs overkomen alsof iedereen een andere taal spreekt, waar jij op dat moment niet goed op kunt inhaken. Of er worden onderwerpen besproken waar je niks over weet of geen feeling mee hebt.

Een volledig andere dynamiek in gedrag bij de mensen om je heen, kan je ook doen verwonderen over wat er allemaal gaande is. Het kan dan lastig zijn om je deel van het gezelschap te voelen. Een gevoel van alleen zijn in een ruimte vol mensen kan dan zeker in je opkomen.

Liever alleen dan verlaten

Sociale gelegenheden voelen soms zo ongemakkelijk, dat je deze zoveel mogelijk gaat vermijden. Met de opkomst van het internet bieden de sociale media een uitlaatklep om alsnog op veilige afstand met anderen in contact te komen.

Het online daten biedt een beschermde omgeving waarbij je kunt communiceren, zonder dat het al te direct wordt. Ook de neiging tot het aanmaken van diverse nepprofielen op datingsites of Facebook, maakt het personen mogelijk om zich beter voor te doen dan ze zijn en zo onterecht een gevoel van populariteit te winnen.

Fysieke ontmoetingen blijven zo achterwege en dit geeft een gevoel van controle over het eigen leven. Het voelt soms beter om op een dergelijke manier alleen te zijn dan je verlaten te voelen zodra je echt onder de mensen komt. Hoewel dit een schijnoplossing is, kan het een gevoel van eenzaamheid wegnemen. Het biedt immers de verlangde afleiding.

Veel onbereikbare vrienden

In een tijd waar het individu aan hoge eisen moet voldoen en voortdurend in de weer is met werk of andere ambitieuze bezigheden, wil het onderhouden van vriendschappen er nog wel eens bij inschieten. Ondanks een ruime vriendenkring, kan het dan alsnog voorkomen dat er weinig tijd wordt vrijgemaakt om met elkaar af te spreken. Dit kan frustrerend zijn, zeker als je je na een poosje gaat afvragen of er wellicht een andere reden meespeelt.

Zeker als je even behoefte hebt aan een goed gesprek of advies nodig hebt over een bepaald dringend onderwerp in je leven, kun je je alleen voelen als geen van je vrienden hiervoor tijd of aandacht kan opbrengen. Je alleen voelen kan dan leiden tot sombere gevoelens. Als het te lang aanhoudt, kan dit zelfs depressiviteit veroorzaken.

Zoek ondersteuning

Wanneer gevoelens van alleen zijn of eenzaamheid te lang aanhouden en je beeld over je leven negatief gaan beïnvloeden, is het raadzaam om de hulp van een professional in te roepen. Soms helpt het al om even met iemand te kunnen praten over je gevoelens en het geloof niemand te hebben.

Iemand kan je handvatten aanreiken om beter aansluiting te vinden in de communicatie met andere mensen of je even helpen inzien, dat bepaalde reacties van vrienden minder persoonlijk kunnen worden opgevat. Soms is even je hart kunnen luchten al voldoende om uit de ervaring van je alleen voelen te kunnen stappen.

In andere gevallen zal iets langere begeleiding nodig zijn om je leven weer op de rails te krijgen en een rijker sociaal leven mogelijk te maken. Het is belangrijk je te realiseren, dat de oplossing om je minder alleen te voelen kan worden gevonden door zelf een eerste stap richting verbondenheid te zetten. Een shift in je denken draagt zeker bij aan een andere ervaring.

Reactie plaatsen