VERDRIET TOONT TAL VAN GEZICHTEN
26 maart 2018 
in Blog

VERDRIET TOONT TAL VAN GEZICHTEN

Hoe komt verdriet tot uiting?

Verdriet kan op zich zelf staan, maar ook uitdrukking geven aan ongenoegen, teleurstelling of somberheid. Wanneer je je verdrietig voelt, bekijk je de wereld meestal door een minder positieve bril. Het is belangrijk om te weten, dat je als mens over een wijd scala van emoties beschikt en dat je nu eenmaal niet altijd vrolijk en opgewekt kunt zijn. Gevoelens die je somber stemmen, zijn soms juist prettig. Hierdoor kun je dingen verwerken en terugkomen bij een positievere outlook op het leven.

Hoe ontstaat verdriet?

Verdriet heeft verschillende oorzaken. Er kan iets vervelends zijn voorgevallen, zoals een aanvaring die je met iemand hebt gehad. Ook kun je een ingrijpend verlies ervaren, van een dierbaar persoon of dier, of het verliezen van je baan, een ruzie met je beste vriendin, of je eenzaam voelen. Dit kan allemaal leiden tot verdriet. Verdriet is hierin tijdloos.

Bepaalde triggers in het heden kunnen plotseling een onbewust en oud verdriet aanraken uit je jeugd. Dit vraagt dan om een extra stuk verwerking. Je kunt je zo onverwachts droevig voelen, zonder duidelijke reden. Het menselijk gevoelssysteem is uitermate complex. Oude emoties zetten zich vast in het energetisch of lichamelijk systeem en kunnen plotseling, als uit het niets, worden geactiveerd.

Het is daarom belangrijk om met je gevoel in contact te blijven. Dit is echter lang niet altijd het geval. Maatschappelijke en familiaire conditioneringen voorkomen nog wel eens dat je je op je gemak voelt, met het rijke scala van emoties dat je tot mens maakt.

Onderdrukte emoties

Verdriet wordt soms gemaskeerd door een andere emotie, zoals angst of boosheid. Door je aandacht daarop te richten, hoef je niet te laten zien hoeveel verdriet en pijn je aan het incident hebt overgehouden. Dit kan ongemerkt lang aanhouden. Zeker wanneer je volhardt in een trots, die elk gevoel van ongenoegen of vermeende zwakte wegdrukt, kan het even duren voordat je jezelf toegang gunt tot diepere lagen van verdriet.

Oude opvattingen uit je jeugd kunnen ertoe leiden dat je geen ruimte laat om verdriet toe te laten en te doorvoelen. Wanneer je is aangeleerd, dat huilen je zwak en kwetsbaar maakt en dat je jezelf hier vooral niet aan moet overleveren, wordt het moeilijk om deze emoties vrij spel te geven.

Ontkenning van gevoel

Misschien was het niet veilig om je verdriet te tonen of werd je hierop aangesproken. Ook dan wacht je nog wel even langer voordat je zelfs maar aan jezelf durft toe te geven dat je eigenlijk gewoon verdriet hebt over een bepaalde situatie. Zeker mannen krijgen al jong mee dat huilen niet acceptabel is. Je hoort stoer te zijn en “boven” je emoties te staan. Vaak onderdrukken jongens hierdoor hun verdriet, waardoor het op latere leeftijd lastig wordt om te herkennen wat er werkelijk speelt.

Voor vrouwen zijn deze emoties toegankelijker, echter zit ook hierop vaak al een vooroordeel. Verdriet kan dan ook lang onverwerkt blijven hangen in je systeem, totdat je het niet meer kunt ontkennen.

Gevolgen van verdriet

Wanneer verdriet te lang wordt genegeerd of onderdrukt, kan dit leiden tot schijnbaar onlogisch gedrag. Je kunt onzekerder worden zonder directe aanleiding. Ook kun je last krijgen van faalangst, prikkelbaarheid of driftbuien. Dit kan komen door langdurige triggers als aanhoudende pesterijen, maar ook door onderdrukte gevoelens als gevolg van bedreigingen, angsten of intens verlies door het overlijden van iemand die je dierbaar was.

Wanneer je iets schokkends meemaakt en er niet voldoende tijd of aandacht aan besteed om dit te verwerken, kan verdriet zich uiten in andere vormen. Pas wanneer je gedwongen wordt om dichter bij je gevoel te komen, kan blijken hoeveel verdriet je nog meedraagt. Vaak leiden onverwerkte gevoelens tot somberheid, neerslachtigheid, depressie of zelfs een ware burn-out. Je wordt dan met je neus op de feiten gedrukt, en zult wel met je gevoel aan de slag moeten.

De heilzame werking van verdriet

Door echt met je verdriet aan de slag te gaan, krijg je weer ruimte om het leven zonniger te zien. Door het verdriet te onderdrukken, blijft het vastzitten en zoekt het een omweg om zich kenbaar te maken. Meestal op manieren die uiteindelijk nog meer van je vergen dan het doorvoelen van het oorspronkelijke verdriet. Vaak word je naar een punt teruggebracht waar je niet anders meer kunt dan het verdriet onder ogen te komen.

Het toelaten van je verdriet en begrijpen wat het je wil vertellen, zorgt ervoor dat het afzakt. Het verdriet voelt zich gezien en kan door die erkenning worden losgelaten. Het zal zo minder een belemmering vormen, waardoor je dingen weer anders zult zien en benaderen. Thema’s kunnen zo worden doorgewerkt en een nieuwe zienswijze kan zich manifesteren. Verdriet hoort bij het mens-zijn. Hoe meer je dit durft te voelen, des te gezonder en menselijker je blijft.

Begeleiding waar nodig

Wanneer gevoelens zodanig verhuld zijn dat je niet goed meer beseft, waardoor je op een bepaalde manier reageert, kan het verstandig zijn om hiervoor professionele begeleiding te zoeken. Een therapeut kan je helpen om je met zachtheid bij de diepere lagen in je gevoel te brengen.

c vulders
Door

c vulders

op 26 Nov 2020

hallo ik ben zo verdrietig door een bedreigen dat het leven heel zwaar is en mijn levens verwachting helemaal verloren is gegaan weet niet hoe ik verder moet met mijn leven

Reactie plaatsen