VERWERK JE VERDRIET

Je verdriet verwerken
Als mens ken je een rijk scala aan emoties. Sommigen geven een goed gevoel. Anderen voelen minder prettig aan. Verdriet is er hier één van. Wanneer je je verdrietig voelt, is je stemming meestal somber en neergeslagen. Je hebt niet direct de kracht om goed gemotiveerd je dag door te komen. Het kan je aandacht weghalen bij wat je eigenlijk zou willen doen. De moed zakt je even in de schoenen, en je kunt vaak simpelweg niet de kracht opbrengen om door te gaan met de normale gang van zaken.

Toch kent verdriet ook waardevolle tendensen. Het vertelt je namelijk iets over diepere lagen in je gevoelswereld, en vraagt je aandacht om ergens over na te denken en te doorvoelen wat je wellicht al een poosje hebt genegeerd. Het is belangrijk om verdriet ruimte en tijd te geven, zodat het kan worden verwerkt.

Wat is verdriet?

Verdriet is een emotie die voortkomt uit een moment waarop je je geraakt voelt. Dit kan zijn doordat je getriggerd wordt door een oud stuk pijn, wat nog geen plek heeft gekregen, en wat nu door de huidige situatie, opnieuw naar de oppervlakte komt. Ook kan het voortkomen uit iets wat in het heden plaatsvindt, een situatie die je droevig stemt.

Verdriet kent vele gezichten. Het kan het gevolg zijn van diepe pijn, waardoor je dusdanig geraakt bent dat het verdriet je verscheurt. Dit kan ontstaan wanneer je een intens verlies ervaart, zoals het overlijden van een dierbaar persoon. Ook kun je melancholische en droevige emoties ervaren bij het luisteren van mooie muziek, of het kijken naar een ontroerende scene in een film. Verdriet is in verschillende gradaties voelbaar. Bovendien kan iets je de ene keer meer raken dan de andere keer. Verdriet is onvoorspelbaar, en komt soms op zonder dat je dit verwacht.

Verschillende uitingen van verdriet

Niemand is hetzelfde en dit geldt ook voor de manier waarop verdriet wordt ervaren of geuit. Niet iedereen kan evengoed met verdriet omgaan. Vaak wordt dit dan ook onbedoeld of onbewust weggedrukt, en uit het zich eerder als frustratie. Iemand kan dan bijvoorbeeld chagrijnig worden en gaan snauwen, terwijl de onderliggende emotie die een dergelijke reactie veroorzaakt eigenlijk verdriet is. Om dit niet te hoeven voelen, compenseert de persoon dit dan door een andere emotie of uitingsvorm te kiezen, bijvoorbeeld boosheid. Door de aandacht daarop gericht te houden, kan het doorvoelen van het verdriet worden ontlopen.

Mensen om deze persoon heen kunnen vaak niet goed inschatten dat er iets anders speelt, waardoor er volledig aan het verdriet voorbij wordt gegaan. En toch, als je iemand meer met zijn of haar werkelijke gevoelens in contact brengt, blijkt verdriet de echte drijfveer van het getoonde gedrag. Ook kun je je helemaal af gaan sluiten, wanneer je verdriet ervaart. De emotie kan zó overweldigend zijn, dat je even afhaakt en je afzondert. Zo zijn er talloze uitingsvormen.

Methodes van verliesverwerking 

Evenals de uitingsvormen zijn er ook diverse mogelijkheden om je verdriet te verwerken. Hoe langer je het doorvoelen en uiten van een dergelijke emotie ontwijkt, des te meer deze in je systeem blijft hangen. Het is dan ook zeker belangrijk om met je verdriet in contact te komen. Afhankelijk van de mate waarin het verdriet je dagelijkse gang van zaken verlamt of op een andere manier negatief beïnvloedt, kun je overwegen om hiervoor professionele ondersteuning te vragen. Een psycholoog of therapeut kan je hierbij effectieve begeleiden. Naast methodes die je zelf kunt uitvoeren, kan het prettig zijn als iemand naar je verhaal luistert en je door de stappen van verwerking heen begeleidt.

Het eerste wat je kunt doen om een begin te maken met het verwerken van je verdriet, is hiervoor tijd vrij te maken. Stelselmatig doorgaan met bezigheden om je aandacht af te leiden van het verdriet, zorgt er enkel voor dat het langer bij je blijft hangen. Door bewust even niks te doen en je verdriet te doorvoelen, voelt het zich gehoord en zal het eerder afzwakken. Het helpt om hierbij methodes in te zetten die je verdriet juist verder aanwakkeren en uitnodigen om voelbaar te worden. Het opzetten van muziek die je raakt, kan je de kans geven om het verdriet te voelen, zonder dat je je helemaal bewust hoeft te zijn van de oorzaak. Piekeren over wat je verdriet geeft, is dan niet nodig. Door via de muziek dieper in het gevoel te zakken, kan je verdriet een weg vinden naar buiten, en zul je het gaandeweg kunnen verwerken. Ook een ontspannende massage, een warm bad of een lekkere sauna kunnen je in contact brengen met je gevoel.

Zeg het in woorden

Wanneer je er wat bewuster mee bezig wilt zijn, is het ook een uitstekende methode om het verdriet van je af te schrijven. Door je gevoelens en gedachten op papier te zetten, haal je het verhaal uit je hoofd en kun je de bijbehorende emoties gaan loslaten. Ze blijven minder vastzitten in je lichaam en je kunt ze veilig kwijt. Je benoemt de oorzaak van je verdriet en alles wat je hierdoor voelt. Zo vertelt je verdriet een eigen verhaal en geef je het een plaats. Ongeacht welke methode je voorkeur heeft, kan het alsnog prettig zijn om begeleiding te ontvangen van iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden van dergelijke intens persoonlijke gevoelens. Er zal met aandacht naar je geluisterd worden en de juiste methodes kunnen worden aangeboden om je te helpen bij het verwerken van je verdriet.

 

Reactie plaatsen