HOE GA JE GOED MET JE VERMOEIDHEID OM?
03 maart 2018 
in Blog

HOE GA JE GOED MET JE VERMOEIDHEID OM?

Vermoeidheid
Bij vermoeidheid zijn het lichaam of de geest minder krachtig en is er een gevoel van slaperigheid. Je hebt minder energie dan normaal om de activiteiten van de dag te volbrengen. Ieder mens kent het gevoel van vermoeidheid wel. Of dit nu na een dag hard werken optreedt of omdat je minder goed hebt geslapen, er kunnen verschillende oorzaken van vermoeidheid zijn. Er is dan niet meteen iets mis met je gezondheid.

Toch kan het wel een signaal zijn dat je wat meer tijd moet nemen om te herstellen. Je lichaam vraagt om rust en verlangt dat hier aandacht aan wordt besteed. Want anders wordt je vermoeidheid chronisch. Het is dan ook belangrijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren.

Oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid kan door verschillende oorzaken ontstaan. Wanneer je overdag flink actief bent met verschillende bezigheden, het gezinsleven of fysieke inspanningen levert, geeft dit aan het einde van de dag een gezond gevoel van vermoeidheid. Dat is helemaal okay! Je hebt dan even wat rust nodig en tijd om te ontspannen. Wanneer je erg gevoelig bent voor indrukken van buitenaf, kunnen bepaalde mensen gevoelens van vermoeidheid bij je opwekken.

Zeker wanneer je hoog sensitief (HSP) bent, kun je veel vermoeidheid ervaren in het dagelijks leven. Een drukke werkomgeving, volle treinen of sociale gelegenheden met drukke, enthousiaste menigten kunnen je als persoon uitputten. Je bent dan minder in staat om je energie bij jezelf te houden. Sommige mensen liften met hun “zuigende aandacht” mee op je levenskracht, waardoor je energievoorraad letterlijk leegloopt. Vermoeidheid is dan een duidelijk teken, dat je even tijd en aandacht aan jezelf moet schenken om weer op te laden.

Mentale inspanningen leiden soms tot vermoeidheid

Mentale of geestelijke inspanningen kunnen leiden tot vermoeidheid. Naast fysieke redenen, kan ook negatief denken je erg vermoeien. Zeker als je een piekeraar bent, heeft dit een negatief effect op je energieniveau. Veel nadenken of mijmeren over zaken waar je geen grip op hebt, kan ervoor zorgen, dat er weinig energie overblijft voor praktische zaken. Ieder mens kan te maken krijgen met vermoeidheidsverschijnselen. Het is dan ook belangrijk om die goed te leren herkennen.

Symptomen van vermoeidheid

Vermoeidheid kun je bij jezelf herkennen door verschillende signalen, zoals kan een lamlendig of futloos gevoel. Je hebt dan simpelweg geen energie meer om dingen te doen. Ook kan vermoeidheid zich eerst uiten via snelle irritaties om futiele zaken in jezelf of in je omgeving. Vaak heb je dan nog niet gelijk door, dat vermoeidheid hierbij een rol speelt.

Ook kan het voorkomen dat je sneller dingen vergeet of moeite hebt je aandacht erbij te houden. Geheugenproblemen of concentratieverlies zijn duidelijke indicaties dat je oververmoeid aan het raken bent. Fysieke uitingen van vermoeidheid kunnen zijn: hoofd- of spierpijn en stijfheid in de nek, schouder of rug, maar bijvoorbeeld ook duizeligheid, trillerigheid, vermoeide ogen en een wazig zicht.

Symptomen van gezondheidsproblemen

Langdurige vermoeidheid kan, wanneer deze niet tijdig wordt opgemerkt of behandeld, leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals bijnieruitputting of burn out. Vermoeidheid kan ook komen doordat je slechter slaapt, of door aandoeningen als bloedarmoede, stress, of een slecht werkende schildklier.

Verder kun je last hebben van CVS, het Chronisch Vermoeidheid Syndroom. Overmatige vermoeidheid speelt dan zelfs op bij de kleinste inspanningen, zonder directe aanwijsbare oorzaak. Soms worden fysieke oorzaken van CVS opgemerkt via een bloedtest.

Omgaan met vermoeidheid

Hoe je met vermoeidheid kunt en wilt omgaan, is individueel en hangt af van de hoedanigheid, de omstandigheden en de bereidheid. Bij normale vermoeidheid is het goed om momenten in te lassen voor rust en ontspanning. Hierdoor kun je weer voldoende opladen. Een goede nachtrust is altijd essentieel. Bekijk voor jezelf hoeveel uur slaap je eigenlijk nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Dit verschilt per persoon, maar inzicht in je slaappatroon draagt zeker bij aan het voorkomen of wegnemen van vermoeidheidsverschijnselen.

Een wijziging in de hoeveelheid aan activiteiten op een dag kan bevorderlijk zijn voor een meer ontspannen levenshouding. Het brengt meer balans in je energieveld om je bezigheden geleidelijk te verspreiden over meerdere dagen, zodat je niet steeds van een dal naar een piek overschakelt. Je lichaamshuishouding blijft zo stabieler, omdat je energie gelijkmatig wordt verbruikt. Richt je aandacht vooral op het ondernemen van leuke dingen. Er dient een goede afwisseling tussen plezier en werk te zijn, om je energiepeil hoog te houden.

Behandeling via arts

Bij de aanwezigheid of het vermoeden van aantoonbare fysieke oorzaken van vermoeidheid, doe je er goed aan om eerst professioneel medisch advies in te winnen. Hetzelfde geldt voor psychische oorzaken, als depressie of rouwverwerking. Er kan in beide gevallen bekeken worden wat je nodig hebt om je fysieke en mentale kracht terug te krijgen, en de vermoeidheidsverschijnselen te laten afnemen. Vaak moeten dan eerst onderliggende oorzaken worden behandeld, voordat de vermoeidheid zal verdwijnen.

 

 

Reactie plaatsen