WAT TE DOEN BIJ CVS?

CVS, ofwel het Chronisch Vermoeidheids Syndroom, is tegenwoordig een veel voorkomend en toenemend probleem. In dit artikel ga ik je vertellen, hoe je CVS bij jezelf herkent. In de hiernavolgende artikelen ga je ontdekken, hoe je CVS blijvend kunt kwijtraken.

Omdat er nogal wat misverstanden over bestaan, geef ik je nu de 7 meest voorkomende symptomen van CVS:  

  1. Extreme moeheid. Het is normaal en gezond om moe te worden door inspanning. Alarmerend wordt het pas, wanneer je je moe voelt zonder aanwijsbare reden. Wanneer een dergelijke ongemotiveerde moeheid chronisch wordt, kan CVS ontstaan.
  2. Slaapstoornissen. De slaap is bedoeld om de overdag leeg geraakte accu’s van lichaam een geest weer ‘op te laden’. Mensen met CVS tanken meestal niet genoeg bij in de slaap en worden daardoor moe wakker. Dit veroorzaakt dan weer een overdreven moeheid overdag, waardoor er meer stress ontstaat, zodat de daaropvolgende slaap extra verstoord raakt, et cetera.
  3. Pijn. De meeste CVS-patiënten hebben pijn in de spieren of weke delen. Deze pijn wordt ook wel fibromyalgie of ‘weke delen reuma’ genoemd. Het is zeg maar een pijn zonder duidelijke reden, die langer duurt dan drie weken.
  4. Misselijkheid. Van misselijkheid met een duidelijke reden, zoals teveel taart eten, teveel snoepen of voedselvergiftiging, hoeft niemand wakker te liggen. Wanneer de misselijkheid zomaar optreedt, zonder oorzaak, is het meestal alarmerender.
  5. Kortademigheid. Bij kettingrokers, CARA of andere longaandoeningen, maar ook na extreme inspanning, is kortademigheid een veel voorkomend euvel. Het is het logische gevolg van zuurstofgebrek. Bij CVS echter, treedt soms bij de minste geringste inspanning al kortademigheid of benauwdheid op door overdreven stress en/of uitputting.
  6. Hoofdpijn. Hoofdpijn is 9 van 10 keer het gevolg van dehydratie, dat wil zeggen te weinig vocht (H2O) in en tussen de lichaamscellen. Je kunt dat gemakkelijk oplossen door meer te gaan drinken (lees ook mijn Blogs over Hoofdpijn en Migraine:-)). Gaat de hoofdpijn gepaard gaat met extreme moeheid en komt dezer dag dient te drinken. Niet alleen aan drinkvocht, maar ook aan bijvoorbeeld niet alleen door dehydratie, maar met name ook door stress, dan kan het een symptoom zijn van CVS.
  7. Te lange herstelperiode. Het is normaal dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen na een zware inspanning. Wanneer deze herstelperiode echter langer duurt dan 24 uur, is dat een slecht teken en kan er sprake zijn van CVS.

Herken jij jezelf in een of meer van de bovenstaande symptomen? Of ben je enkel nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over CVS? Mail dan je naam en telefoonnummer (+ eventueel je adresgegevens) met de code CVS1 naar info@ontdekjekracht.nl. Je maakt dan – door verloting – kans op een GRATIS telefonische sessie van maximaal een uur. Tot gauw!

Ellen
Door

Ellen

op 02 Aug 2022

Heel bijzonder dat je denk dat je zo'n complexe en verlammende ziekte eenvoudig kunt genezen... Ben dan wel heel benieuwd naar je werkwijze.

Reactie plaatsen