In het vorige e-zine heb ik vooral gesproken over de persoonlijke aspecten van verlies en rouw. In dit artikel gaat het met name over de collectieve elementen van een verlies. Bij een ramp komen er meestal meerdere mensen tegelijk om het leven. Dat brengt, bovenop het individuele rouwverwerkingsproces dat al erg genoeg is, ook nog een pijnlijk groepsproces teweeg.
Rampen ondermijnen ons gevoel van veiligheid en geven diepgewortelde stress. Hierdoor wordt de toch al aanwezige pijn enorm versterkt. Misschien herken je dit bij jezelf of bij een bekende.
Bij een internationale ramp, zoals de vliegramp in Tenerife of het neerstorten van de MH-17 boven de Oekraïne, gaan ook de media zich er ongevraagd mee bemoeien. Iedereen die er een mening over heeft, meent die dan – bij voorkeur multimediaal – aan een zo groot mogelijk publiek ten beste te moeten geven. Daarnaast gaat ook je directe omgeving zich er (goedbedoeld) mee bemoeien: ben je er al overheen, we zijn nu alweer een half jaar verder, et cetera.
Bovendien ben je bij een ramp meestal gedwongen, om zeer plotseling en abrupt afscheid te moeten nemen van je dierbaren. Dat is bij een slepende ziekte veelal anders. Je krijgt dan ruimschoots de tijd om stapje voor stapje afscheid te nemen. Dat de dood ook bij een langdurig ziekbed schijnbaar onverwacht komt is een andere zaak….
Ik geef je nu 5 manieren om zo goed mogelijk met deze onverkwikkelijkheden om te gaan:
- Leg de media naast je neer, om te voorkomen dat je onnodig extra gekwetst wordt.
- Realiseer je dat journalisten ook mensen zijn, die vanuit hun eigen emoties ongenuanceerd kunnen reageren.
- Houdt rekening met mensen, die ongevraagd de verkeerde adviezen geven. Ze bedoelen het goed maar je kunt er niks mee.
- Omring je met mensen, die je begrijpen en aanvoelen.
- Praat met lotgenoten over je problemen en uit bij hen ook je emoties.
Lees ook mijn andere Blogs over verlies en rouwverwerking, o.m.: 5 Manieren Om Je Verlies Te Verwerken, Waarom Rouw Soms Rauw Aanvoelt en Hoe Verwerk Ik Mijn Verlies?
WIL JE WETEN HOE JE MET DE GEVOLGEN VAN EEN RAMP OMGAAT? Geef je dan NU op voor het GRATIS telefoongesprek van 20-30 minuten. Bel hiervoor met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!