HET DUALE ROUWMODEL

Het Duale Rouwmodel: soms is minder MEER!

Op het gebied van rouw en verlies doen vele theorieën de ronde. Toch zijn er geen vastliggende patronen aan te wijzen in rouw. Het verwerkingsproces verloopt bij iedereen anders.

We kennen allemaal wel het beroemde verliesmodel van de Zwitsers-Amerikaanse psychiater dr. Elisabeth Kübler-Ross:

  • Ontkenning
  • Protest
  • Marchanderen
  • Depressie
  • Aanvaarding 

Toch is dit 5-fasen model niet altijd generaliseerbaar (zie ook mijn blog ‘Kübler-Ross verkeerd begrepen?’)!

Omdat elk mens een eigen levensgeschiedenis heeft en een unieke persoonlijkheid, met (totaal) andere kenmerken dan van andere mensen, blijkt ook het verwerken van een verlies een uiterst individueel gebeuren. De ene persoon begint bijvoorbeeld met het ontkennen van een verlies (1e fase van Kübler-Ross), de ander wordt eerst boos (2e fase) of depressief (4e fase), enzovoorts.

Terwijl het verliesmodel van Kübler-Ross decennia lang als richtsnoer voor een gezond verwerkingsproces werd gebruikt, neigen onderzoekers tegenwoordig steeds meer naar het duale procesmodel van prof. dr. Margaret Stroebe (hoogleraar Verliesverwerking aan de Universiteit van Utrecht) en dr. Henk Schut (hoofddocent klinische psychologie aan de Universiteit van Utrecht).

Het duale procesmodel onderscheidt in essentie 2 fasen: enerzijds de erkenning en het verwerken van het verlies en anderzijds het afstand nemen of loslaten van het verlies en de aanpassing aan de nieuwe situatie (= assimilatie).

Sinds ik in mijn praktijk deze 2 pijlers (verwerking en assimilatie) centraal stel, blijken zij een enorme meerwaarde voor mijn cliënten.

HEB JE VRAGEN OF WIL JE GEWOON EENS VRIJBLIJVEND KENNISMAKEN?
Bel dan gerust met 0522-261 285 voor het inplannen van een GRATIS en hoogst persoonlijk telefoongesprek van 20-30 minuten met mij:-)

Tot gauw!

LIENEKE gERZON
Door

LIENEKE gERZON

op 20 Mar 2017

Mooi geschreven Roeland. Ik zou het interessant vinden om te weten hoe je de meerwaarde ziet bij jouw clienten?

Roeland
Door

Roeland

op 20 Mar 2017

Dankjewel Lieneke, voor je bemoedigende woorden! De meerwaarde van het duale procesmodel is het fundamentele inzicht, dat elk mens pijn wil vermijden en plezier of geluk zoekt. Dat is in principe natuurlijk niets nieuws, maar wel essentieel om mee te nemen tijdens een behandeling of begeleiding. In dat duale en evolutionaire gegeven, dat primair in onze hersenstam zetelt, schuilt een enorme curatieve kracht. Ik begin in mijn praktijk te ontdekken hoe ik die kracht steeds effectiever kan inzetten.

Johanna
Door

Johanna

op 21 Mar 2017

Wat maakt dat het duale procesmodel van prof. dr. Maggie Stroebe meerwaarde heeft, Roeland? En wat is die meerwaarde dan?

Roeland
Door

Roeland

op 21 Mar 2017

Het duale procesmodel van Stroebe sluit naadloos aan bij de 2 belangrijkste universeel aanwezige pijlers van het menselijk bewustzijn. Dat maakt het tot een krachtiger instrument voor rouwverwerking, dan het 5-fasen model van Kübler-Ross, dat zich lang niet altijd leent voor een individuele aanpak!

Reactie plaatsen