HOE VERWERK JE JE VERLIES VOLLEDIG?
23 maart 2017 
in Blog

HOE VERWERK JE JE VERLIES VOLLEDIG?

Verlieswerking is bedoeld voor mensen, die hun geliefde, relatie, familielid, vriend of vriendin, kind, baan, woning, gezondheid of idealen hebben verloren. Hierover zijn vele boeken geschreven.

En van elke auteur moet je weer wat anders: je MOET meer en langer gaan wandelen, je MOET gaan boksen, je MOET het eruit schreeuwen, je MOET vaker en harder huilen, je MOET het relativeren of accepteren, enzovoorts. Maar hoe goed deze “experts” het ook bedoelen: Je MOET helemaal niets! Want bij elk verlies passen weer andere adviezen. In mijn praktijk ervaar ik dagelijks dat iedereen een eigen, andere manier van verwerken heeft.

Er zijn mensen die zich kwaad maken op de persoon, waarvan zij denken dat die de oorzaak is van alle ellende, zoals de chirurg tijdens een mislukte operatie, waardoor een dierbare het leven verloor. Onder die woede zit dan soms ongeuit verdriet of onmacht. Maar hun kwaadheid over hun verlies kan zich bijvoorbeeld ook richten op het “lot”, op de medici, of op God.

Anderen blijven steken in de ontkenningsfase en er zijn ook mensen die door zelfmedelijden in hun verdriet blijven hangen, bang of depressief worden, enzovoorts. Daarom werken op maat gesneden adviezen het beste…

Ik noem nu de 4 meest gangbare manieren om je verlies te verwerken:

  1. Adaptatie: dit is het aangaan van de confrontatie met de pijn, bijvoorbeeld door het graf of de plek des onheils letterlijk op te zoeken. Er kan daardoor een ‘heilzame gewenning’ optreden.
  2. Boosheid: kwaad worden en die kwaadheid ook echt op een verantwoorde, veilige wijze uiten, helpt om bevrijd te raken van je pijn.
  3. Verdriet: het uiten van je verdriet door te huilen lucht meestal enorm op.
  4. Afleiding: voor sommige mensen is het bezig zijn met bijvoorbeeld hun hobby of sport een geruststellende uitlaatklep.

Lees ook mijn Blogs over rouwverwerking: WAAROM ROUW SOMS RAUW AANVOELT en HOE VERWERK IK MIJN VERLIES?

Wil je weten hoe je je verlies optimaal verwerkt? Aarzel niet en geef je gewoon op voor een GRATIS telefoongesprek van 20-30 minuten. Bel hiervoor met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!

YhwprCvTKoAERUB
Door

YhwprCvTKoAERUB

op 28 Aug 2020

gfuSdZIREF

Reactie plaatsen