ONTWIKKEL ZELFRESPECT - Neem Je Verantwoording!
20 maart 2017 
in Blog

ONTWIKKEL ZELFRESPECT - Neem Je Verantwoording!

Toen Hans 2 sessies bij me had gedaan, werd hem veel duidelijk. Zo ontdekte hij opeens dat de boosheid die hij voelde voor zijn vader, ook iets zei over hemzelf. Sterker nog: elke keer als zijn vader hem weer voor de voeten wierp dat hij iets niet kon, resoneerde dat met zijn ontoereikende zelfbeeld.

Want eigenlijk dacht Hans zelf óók dat hij niets kon! En zo werd zijn negatieve zelfbeeld vrijwel dagelijks door zijn vader  bevestigd, wat hem langzaam maar zeker kapot maakte. Het maakte hem boos en verdrietig, maar vooral boos…

Ik legde  hem uit dat iemand je alleen maar boos kan maken, wanneer zijn kwetsende opmerking bij jou iets raakt. Je kunt alleen gekwetst worden, wanneer er iets valt te kwetsen.

Wat dat is verschilt van persoon tot persoon, maar je kunt er meestal van uitgaan dat de dader (degene die bewust wil kwetsen) en het slachtoffer (degene die gekwetst wordt of die zich laat kwetsen) elkaar in negatieve zin versterken. Dat is natuurlijk niet altijd zo, maar wel in de meeste gevallen.

Er zijn dus 2 opties:

  1. ofwel je legt de verantwoordelijkheid voor het kwetsen volledig bij de ander, ofwel
  2. je neemt zelf je verantwoordelijkheid voor je aandeel in het kwetsen.

In het eerste geval krijgt die ander de schuld en blijf je zelf buiten schot. Dit ‘projecteren’ voelt schijnbaar veilig, maar brengt je helaas geen stap verder.

In het tweede geval erken je je eigen aandeel en ga je onderzoeken, wat je kunt veranderen aan je gedrag of in jezelf, om niet of nauwelijks meer gekwetst te kunnen worden. Dit is moeilijk, maar wel de beste manier om jezelf te ontwikkelen en spiritueel te groeien! Je stopt met projecteren, en neemt de verantwoording voor wat je denkt, zegt, voelt en doet.

Je hebt er bewust [en onbewust] voor gekozen om je door die ander te LATEN kwetsen. En juist daarom ben jij de aangewezen persoon om je niet langer te láten kwetsen.

Hoe doe ik dat?

Door meer zelfrespect, d.w.z. meer Liefde voor jezelf  te ontwikkelen  🙂

WIL JIJ OOK JE KRACHT ONTDEKKEN? OF WIL JE MINDER SNEL GEKWETST WORDEN? Geef je dan NU op voor het GRATIS telefoongesprek van een half uur. Bel hiervoor met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik help je graag een stapje verder. Tot gauw!  

Reactie plaatsen