REUMA OF REUMATISCH? [1]

Elk mens heeft wel eens last van pijn en stijfheid in de spieren en gewrichten. Toch zijn deze klachten bij slechts 1,3% van de Nederlandse bevolking, volgens cijfers van het TNO uit 2010, te wijten aan de échte reuma (reumatiek of artritis, ook wel reumatoïde artritis genoemd.
De overige 98,7% van dit soort klachten kunnen we omschrijven als reumatische aandoeningen. Dit zijn dus alle aandoeningen, die op de echte reuma of reumatiek lijken, maar het niet zijn.

De term reumatiek lijkt op een samenvoeging (=contaminatie) van reuma en acrobatiek. Maar, in weerwil van die suggestie, is soepelheid bij deze vervelende aandoening meestal ver te zoeken. Er is eerder sprake van verkramping en verstarring, in één woord: STIJFHEID. Stijfheid is trouwens een hoofdkenmerk van bijna alle reumatische klachten!
Wanneer je er niets aan doet, kunnen reuma en reumatische klachten je leven flink verzieken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
  1. verminderde mobiliteit, waardoor je teveel tijd verliest met de dagelijkse dingen zoals boodschappen doen, opruimen en koken.
  2. verminderde levensvreugde door de pijn en bewegingsbeperking.
  3. gedwongen afhankelijkheid van de hulp van anderen, zelfs als je daar een hekel aan hebt.
  4. trager en ineffectiever werken om hetzelfde resultaat te kunnen bereiken als toen je nog gezond was. Je bent langer bezig en het kost meer moeite.
  5. letterlijk en figuurlijk belemmerd zijn in het sociale verkeer. Omdat alles moeizamer en trager gaat, kosten sociale interacties, van vergaderingen via werkbesprekingen tot feestjes, je veel teveel energie.
  6. relationele problemen. Je partner en kinderen kunnen zich machteloos gaan voelen en ander gedrag gaan vertonen.
Hoe weet je nu of je last hebt van reumatiek of reumatische klachten? Dat hangt af van de symptomen, waarvan ik er vijf zal noemen:
  1. pijn in de spieren en/of gewrichten, die langer duurt dan 3 weken. Dit wordt ook wel omschreven als fibromyalgie of ‘weke-delen-reuma’. Pijn wordt in het Latijn dolor genoemd, een mogelijk ontstekingskenmerk. Klachten die 4 weken of langer duren, kunnen wijzen op reumatoïde artritis (dit is de echte reuma of artritis – lees hierover ook het volgende artikel).
  2. ochtendstijfheid, welke meestal verminderd door bewegen.
  3. roodheid van de huid rondom het gewricht, door extra bloedtoevoer. Roodheid wordt in het Latijn rubor genoemd, een mogelijk ontstekingskenmerk.
  4. zwelling van het gewricht. Zwelling wordt in het Latijn tumor genoemd, een mogelijk ontstekingskenmerk.
  5. pijnlijke verhardingen of knobbeltjes in spierpartijen van schouders, nek en elders in het lichaam.
Herken jij één of meer van deze symptomen? Wil jij heel graag af van deze klachten? Mail dan naar info@ontdekjekracht.nl of maak een afspraak voor een intakesessie, door te bellen met 0522-26 12 85 (bel ook gerust vrijblijvend voor meer informatie, vragen of onduidelijkheden).
Ik zie ernaar uit om je op weg te mogen helpen. Tot gauw!

 

Reactie plaatsen