VERDRIET IS OKAY!

Verdriet is okay!

Wanneer je je verdrietig voelt, bekijk je de wereld meestal minder positief. Dat is okay, want je kunt en hoeft niet altijd vrolijk en opgewekt te zijn. Sombere gevoelens zijn soms juist prettig. Hierdoor kun je dingen verwerken en terugkomen bij een positievere outlook op het leven.

Hoe ontstaat verdriet?

Verdriet heeft verschillende oorzaken, zoals een ruzie met je beste vriend of vriendin. Ook kun je een ingrijpend verlies ervaren van een dierbaar persoon of dier, of van je baan, of je eenzaam voelen. Dit kan allemaal leiden tot verdriet. Bepaalde triggers kunnen plotseling een onbewust en oud verdriet activeren. Je kunt je zo onverwachts droevig voelen, zonder duidelijke reden. Het menselijk gevoelssysteem is uitermate complex.

Oude emoties zetten zich energetisch of lichamelijk vast en kunnen plotseling worden geactiveerd. Het is daarom belangrijk om met je gevoel in contact te blijven. Helaas lukt dit lang niet altijd. Maatschappelijke en familiaire conditioneringen voorkomen nog wel eens dat je je op je gemak voelt, met het rijke scala van emoties dat je tot mens maakt.

Onderdrukte emotie

Verdriet wordt soms gemaskeerd door een andere emotie, zoals angst of boosheid. Door je aandacht daarop te richten, hoef je niet te laten zien hoeveel verdriet en pijn je aan het incident hebt overgehouden. Dit kan ongemerkt lang aanhouden. Zeker wanneer je volhardt in een trots, die elk gevoel van ongenoegen of vermeende zwakte wegdrukt, kan het lang duren voordat je jezelf toegang gunt tot diepere lagen van verdriet.

Oude opvattingen uit je jeugd kunnen ertoe leiden dat je geen ruimte laat om verdriet toe te laten en te doorvoelen. Wanneer je is aangeleerd, dat huilen je zwak en kwetsbaar maakt, wordt het moeilijk om deze emoties vrij spel te geven.

Ontkenning van gevoel

Misschien was het niet veilig om je verdriet te tonen of werd je hierop aangesproken. Ook dan wacht je nog wel even langer voordat je zelfs maar aan jezelf durft toe te geven dat je eigenlijk gewoon verdrietig bent. Zeker mannen krijgen al jong mee dat huilen niet acceptabel is. Je hoort stoer te zijn en “boven” je emoties te staan.

Vaak onderdrukken jongens hierdoor hun verdriet, waardoor het op latere leeftijd lastig wordt om te herkennen wat er werkelijk speelt. Voor vrouwen zijn deze emoties toegankelijker, echter zit ook hierop vaak een vooroordeel. Verdriet kan dan ook lang onverwerkt blijven hangen in je systeem, totdat je het niet meer kunt ontkennen.

Gevolgen van verdriet

Wanneer je verdriet te lang negeert of onderdrukt, kan dit leiden tot schijnbaar onlogisch gedrag. Je kunt onzekerder worden zonder directe aanleiding. Ook kun je last krijgen van faalangst, prikkelbaarheid of driftbuien. Dit kan komen door langdurige triggers als aanhoudende pesterijen, maar ook door onderdrukte gevoelens als gevolg van bedreigingen, angsten of intens verlies door het overlijden van een dierbaar iemand.

Wanneer je iets schokkends meemaakt en er onvoldoende tijd of aandacht aan besteed om dit te verwerken, kan verdriet zich uiten in andere vormen. Pas wanneer je gedwongen wordt om dichter bij je gevoel te komen, kan blijken hoeveel verdriet je nog meedraagt. Vaak leiden onverwerkte gevoelens tot somberheid, neerslachtigheid, depressie of zelfs burn-out. Je wordt dan met je neus op de feiten gedrukt, en moet met je gevoel aan de slag.

De heilzame werking van verdriet

Door je verdriet te uiten, krijg je weer ruimte om het leven zonniger te zien. Door het verdriet te onderdrukken, blijft het vastzitten en zoekt het een omweg om zich kenbaar te maken. Meestal op manieren die uiteindelijk nog meer van je vergen dan het doorvoelen van het oorspronkelijke verdriet. Vaak word je naar een punt teruggebracht waar je niet anders meer kunt dan het verdriet onder ogen te komen.

Het toelaten en begrijpen van je verdriet zorgt ervoor dat het afneemt. Het verdriet wordt gezien en kan door die erkenning worden losgelaten. Thema’s kunnen zo worden doorgewerkt en een nieuwe zienswijze kan zich manifesteren. Verdriet hoort bij het mens-zijn. Hoe meer je dit durft te voelen, des te gezonder en menselijker je blijft.

Begeleiding waar nodig

Wanneer gevoelens zodanig verhuld zijn dat je niet goed meer beseft, waardoor je op een bepaalde manier reageert, kan het verstandig zijn om hiervoor professionele begeleiding te zoeken. Een kundig therapeut kan je helpen om bij diepere gevoelslagen te komen.

Reactie plaatsen