DE KRACHT VAN KWAADHEID

Op kwaadheid of woede worden veel vooroordelen geplakt. Dat komt omdat het een hele sterke emotie is, die op een effectieve manier gekanaliseerd moet worden. Gebeurt dat niet, dan kun je hiermee veel kapot maken.

Daarom wordt woede meestal niet gewaardeerd door je omgeving!

WAT IS WOEDE?

In de evolutie was vechtlust, zeg maar woede, een noodzaak om te kunnen overleven. Want wanneer je in de prehistorische tijd bijvoorbeeld plotseling werd aangevallen door een tijger, dan had je geen tijd om na te denken. Je moest meteen adequaat reageren door te vechten of te vluchten. Was je te laat, dan overleefde je zo’n aanval meestal niet.

Tegenwoordig worden wij in crisissituaties nog altijd overmand of “overvrouwd” (bij wijze van 🙂 door onze instinctieve survivalreacties. Ook al is dat onbewust en gaat het in principe vanzelf… Hierdoor doen of zeggen we in een opwelling soms dingen, waar we later spijt van hebben…

Woede, boosheid of kwaadheid is dus een heftig gevoel, dat karakteristieke maar variërende reacties in het lichaam kan veroorzaken.

Van de vele fysieke symptomen noem ik er 6:

  1. snellere hartslag
  2. rood hoofd
  3. verhoogde spierspanning
  4. maagklachten of darmklachten
  5. verhoogde bloeddruk
  6. toegenomen zweetproductie

Deze zes symptomen doen sterk denken aan stress. Er is echter één belangrijk verschil: bij boosheid of woede treden zoals ik al zei, onze eeuwenoude overlevingsmechanismen in werking. Door het dreigende gevaar wil je automatisch gaan ‘vechten, vluchten of verschuilen’ (‘fight, flight of fright’).

Dus maak je niet druk, woede is een hele gezonde emotie die een belangrijke functie heeft! Er zit een enorme kracht in effectief toegepaste kwaadheid! Lees ook mijn andere blogs over dit onderwerp.

WIL JE JE KWAADHEID KWIJTRAKEN?

Geef je dan NU op voor het GRATIS telefoongesprek van 20-30 minuten. Bel hiervoor met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!   

Diana van de coolwijk
Door

Diana van de coolwijk

op 20 Mar 2017

Hoi, een baby komt op de wereld en huilt of wordt op de billen getikt om te huilen. Zijn huilen/boos zijn geeft aan wat zijn behoefte is, drinken, schone luier etc. Voor mij is boosheid een hele normale emotie, hoe je ermee omgaat is een 2e. Ik ben zelf in een proces terecht gekomen waarin ik erachter kwam dat al mijn gevoelens al heel lang had geblokt. En ze kwamen eruit als een vulkaan, wat ben ik boos geweest en idd de wijzende vingers zo moet je dat niet doen. Bullshit, nergens staat geschreven hoe je boos zijn mag uiten op 1 ding na niet op mens en dier. Ik denk dat wanneer men vastloopt dat het heel belangrijk is dat er ruimte geboden wordt om de boosheid eruit te laten. Door schreeuwen met voorwerp gooien dat wat goed voelt voor de persoon. Op dat moment erken je dat het gevoel er mag zijn en eerst moet die zooi eruit en dan beetje bij beetje verder. Dus mijn therapie laat mensen aub hun boosheid woede frustratie eruit gooien!!! We schrijven allemaal hele mooie boeken met hoe het zou moeten maar het grote verschil het boek kent geen emotie....

Roeland
Door

Roeland

op 21 Mar 2017

Wat een mooie en heldere toelichting Diana. Ruimte om je boosheid op een verantwoorde, veilige manier te kunnen en durven uiten is zeer zeker een essentieel gegeven...

Reactie plaatsen