Depressiviteit - de casus van Ellen*
19 maart 2017 
in Blog

Depressiviteit - de casus van Ellen*

Ellen* was een vrouw van 49 jaar met een gezin van 3 kinderen, twee jongens en een meisje (de oudste). Ze zaten in de puberleeftijd en waren erg opstandig. Er was bijna elke dag ruzie in huis. Toch was dat niet de hoofdreden dat ze bij me kwam.

Tijdens de intake vertelde ze dat haar lievelingsbroer zich op 21-jarige leeftijd had gesuïcideerd. Zij was toen 15 en had hem samen met haar moeder gevonden, helemaal grauwgrijs, bungelend aan de trap. Verlamd en in shock hadden ze alles geregeld, voor gevoelens was geen plaats.

Later kwam de klap. Urenlang heeft ze op haar kamer liggen huilen, in diep verdriet. Machteloos, vanwege de onomkeerbaarheid van het verlies.

De laatste jaren was ze steeds depressiever geworden. Vanaf haar 30e (na de geboorte van haar dochter) kreeg ze steeds vaker angstaanvallen en werd ze bijna elke week geplaagd door nachtmerries over haar broer. Soms zag ze haar leven niet meer zitten en wilde ze eruit stappen, maar het bleef gelukkig bij vage plannen.

Helende Reis

Al tijdens de eerste Helende Reis kwam er veel verdriet los. Ze bleek in staat om haar broer te vergeven en voelde zich enorm opgelucht, maar kon haar boosheid nog niet toelaten. Uit ervaring wist ik dat dit tijdens ons traject vanzelf wel een keer zou gebeuren.

Halverwege de derde Helende Reis voelde ze ineens een machteloze woede in haar opkomen. “Ik voel me schuldig omdat ik hem niet heb kunnen helpen of stoppen”, zei ze tijdens het kampvuurproces, “en kwaad, omdat hij me in de steek heeft gelaten!”

Hierna volgde een ontlading van opgekropte woede en verdriet, waarna ze zichzelf voor het eerst daadwerkelijk kon vergeven. “Het is goed zo”, zei ze huilend, “nu voel ik eindelijk rust en vrede!”.

Het was een ontroerende, aangrijpende sessie die we dankbaar afsloten. Haar betraande ogen straalden van geluk. We spraken af dat ze bij terugval zou bellen voor een nieuwe afspraak.

We zijn nu 5 jaar verder. Vorige maand belde ze weer, om te vertellen dat het nog steeds heel goed met haar gaat…

*Om privacy redenen heb ik haar naam veranderd.

WIL JE MEER WETEN? Lees het bijzondere boek Broederziel Alleen? van Minke Weggemans (www.broederzielalleen.nl). Bestel het boek via Bol.com.

Heb je ervaring met dit onderwerp of zit je met vragen? Bel dan met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!  

 

Reactie plaatsen