WORTELT HUMOR IN VERDRIET?

“Humor is een prachtige waterlelie die wortelt in het troebele water van verdriet” Godfried Bomans

In hoeverre berust deze spreuk op waarheid? Natuurlijk begrijpt iedereen wel, dat het gezond is om te rouwen na het verlies van een dierbare persoon. Wanneer je lijdt onder een diep verdriet, is het toelaten van je tranen genezend. Het heeft een helende werking, om tijdens een rouwproces (ongeremd) te huilen.

Het lucht enorm op en geeft ruimte om andere emoties te kunnen voelen, zoals onmacht, woede en vertwijfeling.

Vreugde, dankbaarheid en humor.

Wat ook oplucht is vreugde, dankbaarheid en humor. Hoewel je daar in een rouwproces misschien niet direct aan denkt, is humor een krachtig wapen tegen zwaarmoedigheid, chagrijnigheid of verdriet. Veel mensen leven met de overtuiging, dat lachen tijdens een rouwperiode niet mag. Kinderen hebben daar geen last van, want zij lachen zonder remming.

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt duidelijk, dat lachen het immuunsysteem versterkt. Zie bijvoorbeeld ook dit artikel: http://theoptimist.nl/een-ziekenhuis-waar-mag-worden-gelachen/.

Toch zijn er helaas nog altijd wetenschappers, die het effect van lachen op het immuunsysteem ernstig onderschatten. Deze “wetenschappers” ken ik de eretitel schetenwappers toe! Want ondanks een overvloed aan concrete bewijzen, blijven zij zich vastklampen aan achterhaalde paradigma’s.

Juist in een schijnbaar uitzichtloze crisissituatie – zoals een sterfgeval – biedt de relativerende werking van respectvolle humor perspectief. Vooral wanneer je het even niet meer ziet zitten en dreigt te verdrinken in het troebele water van je immense verdriet…

Daarom geef ik je nu mijn favoriete recept voor rouwverwerking en voor het verbeteren van je gezondheid in het algemeen:

  1. lach,
  2. lach en
  3. blijf lachen – je raadde het al 🙂 –

ZIT JIJ OOK IN EEN ROUWPROCES OF HEB JE LAST VAN VASTZITTEND VERDRIET? Geef je dan NU op voor het GRATIS telefoongesprek van 20-30 minuten. Bel hiervoor met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!  

Reactie plaatsen