KÜBLER-ROSS VERKEERD BEGREPEN?
20 maart 2017 
in Blog

KÜBLER-ROSS VERKEERD BEGREPEN?

Kübler-Ross Verkeerd Begrepen?

Het beroemde rouwmodel van Kübler-Ross wordt vaak aangehaald als “protoype” van hoe een gezond rouwproces er uit zou moeten zien. Kübler-Ross onderscheidt 5 fasen:

  1. Ontkenning
  2. Boosheid of verdriet
  3. Onderhandelen (marchanderen)
  4. Depressie
  5. Acceptatie

Er zijn echter helemaal geen prototypen. Want een rouwproces loopt bij iedereen anders…

Bij de een begint het met boosheid, bij de ander met verdriet en bij sommige mensen komen de echte gevoelens pas na weken of maanden tot uiting. Of dat slecht of goed is, hangt niet af van de volgorde, maar van de uitkomst van het proces.

Helaas gebruiken ook vandaag de dag diverse (professionele) opleidingen tot rouwbegeleider haar model in die strakke volgorde. Opleidingen slaan hiermee de plank goed mis en bovendien geeft het een groot hiaat in het inzicht van de opleiders.

Kübler-Ross heeft dit 5-fasen model echter NOOIT ontworpen, als richtsnoer voor hoe een gezond rouwproces moet verlopen! Het is eerder een generalisering van vele verwerkingsfasen, die ze in de praktijk geregeld tegenkwam. De fasen zijn dus niet bedoeld als protocol voor een “slechte” of “goede” verwerking.

Veroordeeld

Het doet me pijn dat er leraren en trainers zijn, die hun cliënten genadeloos inwrijven, dat er iets mis met ze is, wanneer ze zich niet aan het 5-fasen model houden. Erger nog: als hun verwerkingsproces anders loopt (wat heel normaal en heel gezond is), worden ze glashard veroordeeld…

Duaal Procesmodel

Het duale procesmodel van prof. dr. Maggie Stroebe en dr. Henk Schut  is, in tegenstelling tot het 5-fasen model van Kübler-Ross, organisch en perfect aangepast aan de eisen van de moderne tijd!

En een (voor)oordeel werkt averechts op het rouwproces.

HEB JE VRAGEN OF WIL JE GEWOON EENS VRIJBLIJVEND KENNISMAKEN? Bel dan gerust met 0522-261 285 voor het inplannen van een GRATIS en hoogst persoonlijk telefoongesprek van 20-30 minuten met mij…   Tot gauw!

Reactie plaatsen