PROBLEMEN DOOR PESTEN

Pesten Is Puberaal :-(

In mijn werk word ik regelmatig geconfronteerd met psychische problemen door pestgedrag.

Je kunt dan denken aan een of meer van de volgende vijf problemen:  

  1. verdriet
  2. vereenzaming
  3. onzekerheid
  4. angststoornissen
  5. stemmingswisselingen

Wanneer Geldt ALARMFASE I Bij Het Pesten?

Kinderen of jongvolwassenen met 4 of 5 van deze 5 problemen zijn extreem onevenwichtig en hebben dringend hulp nodig. Hierbij is het belangrijk, om te beseffen dat ook de actieve pesters zélf door de bovenstaande problemen worden geplaagd…

Met als enige verschil, dat de pesters van nature meestal agressiever en dominanter zijn dan degenen die het pesten ondergaan.

WAAROM STRAFFEN NIET WERKT EN WAT DAN WEL

De vraag die ik al aan diverse psychologen, leerkrachten en remedial teachers heb gesteld is deze: welke aanpak werkt het beste om het pesten blijvend op te lossen? Hun antwoorden zijn verschillend, maar over één ding zijn ze het meestal unaniem eens: het louter bestraffen van de pester heeft alleen een tijdelijk effect.

Zolang de pester niet kan invoelen wat de gepeste persoon precies voelt, blijft het lastig om het pesten te stoppen. Daarom is in mijn ogen een pragmatische aanpak, gericht op het wederzijds begrijpen van elkaars pijn en problemen, de enige optie om tot een duurzame oplossing te komen.

Ik zie het pesten primair als een psychologisch probleem, dat tot uiting komt als een sociaal probleem. Daarom is een integrale aanpak nodig, van zowel de pester als de gepeste persoon. Denk aan het formeren van steungroepen uit de directe omgeving van de pester en de gepeste.

Deze steungroepen hebben tot doel het pesten te beteugelen, door effectief te corrigeren waar dat nodig is. Bovendien kunnen zij de gepeste persoon ondersteunen en de pester bewust maken van blinde vlekken.

In mijn werk doorbreek ik de negatieve overtuigingen, die het pesten mogelijk maken.

Ben jij zelf ooit gepest, héb je wel eens iemand gepest of wordt je kind gepest? Geef je dan NU op voor het GRATIS telefoongesprek van 20-30 minuten. Bel hiervoor met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer.

Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!   

 

mirjam
Door

mirjam

op 20 Mar 2017

het enige wat ik hier kan zeggen is dat je door pesten, heel labiel word dat blijf je hele leven houden en onzeker, wat denken mensen over jou word je wel serieus genomen enz

Roeland
Door

Roeland

op 23 Mar 2017

Inderdaad Mirjam, pesten maakt soms veel meer kapot dan de pester zelf beseft...

Reactie plaatsen