VERGISSEN = WENSELIJK:) - 1. Fouten Maken Mag!
23 maart 2017 
in Blog

VERGISSEN = WENSELIJK:) - 1. Fouten Maken Mag!

Fouten Maken Mag!  

In dit artikel lees je waarom fouten maken nodig is. Het MAG niet alleen – het is ook een MUST om te kunnen groeien! Nu zul je denken: fouten? Wat heb ik aan fouten, die zijn toch alleen maar negatief?

Dan spreek ik de wens uit, dat je na het lezen van dit artikel een wat genuanceerdere mening hebt over dit thema.

IEDEREEN maakt fouten! En fouten zijn niet verkeerd. Ze zijn nodig om je te kunnen ontwikkelen.

Het verhaal van Jannie  

Enige tijd terug kreeg ik een mail van Jannie, met de volgende inhoud:

Beste Roeland,

Ik ben een perfectionist en als ik iets verkeerd doe word ik ontzettend kwaad op mezelf en soms ook op anderen. Ook als het een fout is die ik misschien zelf schuld ben… Ik weet dat het onredelijk van me is maar kan het niet stoppen. Dit levert veel stress op. Hierdoor voel ik me chronisch moe en lig s‘nachts vaak wakker. Wat moet ik doen? Help me alsjeblieft, want dit is geen leven.

Hartelijke groet, Jannie

Ik heb haar de volgende reactie gestuurd:

Beste Jannie,

Rennen begint met lopen en lopen begint met kruipen. Een baby leert lopen letterlijk en figuurlijk door vallen en opstaan. Ook praten, zingen, nadenken en alle andere kwaliteiten heb je alleen maar kunnen leren door het een aantal keren verkeerd te doen. Wees daarom dankbaar, dat je fouten durft te maken. Accepteer het en vergeef jezelf je menselijkheid!

Want wie geen fouten maakt, maakt meestal niks en als je niks maakt, ga je achteruit. Stilstand is achteruitgang…

Er IS geen andere en al helemaal geen betere manier om iets te leren, dan door te leren van je fouten.  Graag ontvang ik je antwoord. Tot gauw!

Hartelijke groet,

Roeland Suylen

Sociale Angst En Fouten :-(

p.s.: Voor iemand met perfectionisme of sociale angst is het maken van de verkeerde opmerkingen erg pijnlijk. Hij of zij ziet dat als een persoonlijke tekortkoming, als bevestiging van zijn of haar falen. Daarom is het voor iemand met een sociale angst, of erger nog: met een sociale fobie, van wezenlijk belang om liefdevol te accepteren dat je zonder  fouten nergens toe komt.

HOE STA JIJ TEGENOVER HET MAKEN VAN FOUTEN? Geef je reactie op deze blog en je krijgt van mij een persoonlijk en op maat gesneden antwoord:).

 

Reactie plaatsen