Ze kwam bij me vanwege relatieproblemen. “Ik ben altijd boos!”, mompelde ze met aangeklemde kaken. Daarnaast gaf ze aan al meer dan twintig jaar rookverslaafd te zijn. Stoppen was volgens haar geen optie: ze was een echte kettingrookster.
“Hoe sta je er tegenover om tóch een keer te gaan stoppen met roken?”, vroeg ik voorzichtig. “Stoppen?, stoppen?”, reageerde ze geschokt, “dan wordt ik een drama voor mijn omgeving. Altijd kwaad en snel geïrriteerd om niks”.
Het roken was begonnen na een onverwerkte miskraam. “Eigenlijk voel ik me nog steeds erg verdrietig”, zei ze zachtjes en keek me reddeloos aan. Tranen welden op in haar troosteloze ogen…
UITEN IS BETER
In essentie heeft het veilig uiten van je kwaadheid de voorkeur. Waarom? Omdat het enorm oplucht, ontspant en een gevoel van bevrijding geeft. Daarom is het ongeremd en organisch uiten van je gevoelens beter dan het tegenhouden of wegstoppen daarvan. Boosheid is geen uitzondering op die regel. Met één kritische kanttekening…
GEBRUIK JE BOOSHEID NIET ALS MASKER
Wanneer je je boosheid gebruikt om andere emoties, zoals onmacht of verdriet, te onderdrukken of ontkennen, ben je verkeerd bezig. Boosheid fungeert dan als een masker. Je kwaadheid wordt destructief en je gaat je jezelf en anderen onnodig pijn doen.
Neem, zodra je ergernis of irritatie voelt opkomen, een paar seconden de tijd om te onderzoeken waardoor je boos begint te worden. Dat kan bijvoorbeeld komen door onmacht, frustratie of verdriet. Uit die emoties eerst en kijk dan of je boosheid verdwijnt. Dat zal meestal inderdaad het geval zijn.
WIL JE JE BOOSHEID LEREN HERKENNEN EN OPLOSSEN?
Geef je dan NU op voor het GRATIS telefoongesprek van 20-30 minuten. Bel hiervoor met 0522-26 12 85 of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!