OVERWIN JE PODIUMVREES (2)
22 maart 2017 
in Blog

OVERWIN JE PODIUMVREES (2)

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe podiumvrees onze gedachten, gevoelens en gedragingen beïnvloedt (de 3 G’s).

In een aantal andere Blogs [zoals ‘Overwin je podiumvrees (1)’] heb je kunnen lezen dat iedereen angst heeft. Toen we nog in de wildernis, in de woestijn of op de Noordpool moesten overleven konden we niet zonder angst.

Angst was toen veel functioneler dan nu, want het hield ons scherp en alert, waakzaam en voorzichtig.

Tegenwoordig is angst vooral een probleem. Het is een remmende emotie geworden, die je belemmert om te stralen, om jezelf te zijn…

Dat geldt dus ook voor podiumvrees, want het maakt het je moeilijker om authentiek en succesvol te zijn!

Podiumvrees en de 3 G’s (G1=Denken, G2=Voelen en G3=Doen)

Podiumvrees is eigenlijk faalangst, wanneer je moet presteren op het podium. Dat komt vaak voor bij beroepsmuzikanten, maar bijvoorbeeld ook bij topatleten, zoals topturners of topdansers.

Podiumvrees speelt zich, net als elke andere angst, op 3 niveaus af:

1) emotioneel of gevoelsmatig (G2) Er is een gevoel van angst, dat je herkent als podiumvrees. Je gaat misschien zweten, krijgt klamme handen of begint te trillen. Sommige mensen met podiumvrees worden misselijk of duizelig of vallen zelfs flauw. Al deze symptomen worden niet minder, maar juist erger, wanneer je ze verkrampt probeert weg te duwen, dwars tegen je gevoel in.

2) mentaal (G1) Bij podiumvrees horen ook bepaalde gedachten, zoals: ‘ik kan het niet’, ‘het lukt me niet’ of ‘ik sta voor gek’. Deze gedachten ontstaan meestal NA de angstgevoelens, maar ze kunnen er natuurlijk ook aan vooraf gaan. Denk bijvoorbeeld maar aan iets heel negatiefs. Negatieve gedachten roepen negatieve emoties op. En wanneer je daar maar lang genoeg in blijft hangen, kom je vanzelf in een neerwaartse spiraal terecht.

3) fysiek (G3) Wie bang is, neemt een bijpassende houding aan. In dit geval is dat natuurlijk een houding die bij podiumvrees of faalangst past. Wat weinig mensen weten, is dat je – door een meer zelfverzekerde houding aan te nemen – je emotionele toestand positief kunt beïnvloeden.

Het is heel belangrijk om podiumvrees op alle niveaus op te lossen, zodat je gezond blijft functioneren en zo nodig topprestaties kunt leveren. Dat begint met het accepteren dat je bang bent.

Reactie plaatsen