OVERWIN JE PODIUMVREES (4)
21 maart 2017 
in Blog

OVERWIN JE PODIUMVREES (4)

Podiumvrees is een gevoel dat je niet graag wilt hebben. Zeker wanneer er veel vanaf hangt, zoals wanneer het je werk is om jezelf professioneel te presenteren op het podium.

Verloren gevecht

Herken jij dit? Het is belangrijk dat je je gevoelens niet wegduwt, maar dat je ze er laat zijn. Sterker nog: voor het beste resultaat is het nodig om ze uit te vergroten. Want wanneer je je podiumvrees overdrijft, wordt deze in eerste instantie groter en sterker. Maar hoe meer je hem uitvergroot, hoe sneller hij ook weer verdwijnt! En dat is natuurlijk precies wat je wilt. Elke emotie die je de ruimte geeft om er volledig te zijn, zal door die ontspanning namelijk vanzelf verdwijnen, om plaats te maken voor een andere emotie.

Uitvergroten op 3 niveaus

Om een optimaal effect te bereiken, kun je het beste gelijktijdig 3 dingen doen:

1) Vergroot je gedachten (G1). Podiumvrees roept belemmerende gedachten op zoals: “Ik kan het (toch) niet!”, “Ik zal wel weer een flater slaan!” of “Ik ben het niet waard en dat zal mijn publiek zeker ontdekken!” In plaats van die gedachten krampachtig te ontkennen, kun je ze gewoon laten opkomen en nóg groter maken. Je zult zien dat ze daardoor ook sneller weer verdwijnen.

2) Vergroot je gevoelens (G2). De belemmerende gevoelens die podiumvrees oproept, zoals angst, onmacht, schaamte of zelftwijfel, zijn erg onprettig en daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Het vervelende is echter dat je deze emoties niet kunt deleten. Als je ze probeert weg te drukken, blijven ze met terugwerkende kracht bestaan in je bewustzijn. Hoe meer je ze echter de ruimte geeft (om er te mogen zijn), hoe sneller en totaler ze zullen verdwijnen.

3) Vergroot je gedragingen (G3). Het voelt tegennatuurlijk en ongemakkelijk om symptomen als trillen, blozen en zweten groter te maken. En toch wil ik je uitnodigen om dat te oefenen voor de spiegel. Neem eens met opzet de houding aan van iemand die gebukt gaat onder extreme podiumangst. Overdrijf die houding tot het bijna belachelijk wordt en kijk wat er gebeurt. Je zult zien dat dit een uitstekend recept is tegen podiumvrees.

Heb je last van een of meer symptomen van podiumvrees of wil je weten welke symptomen dat zijn? Lees dan voor meer informatie ook mijn Blog: Overwin je podiumvrees (1)

Ben je al wat informatie kwijt geraakt, of wil je je geheugen opfrissen, lees dan opnieuw even de eerste drie delen.

Volgende keer ga ik het met je hebben over de 3e stap: podiumvrees en loslaten!

Wil je beter leren omgaan met podiumvrees? Toon hier dan je belangstelling voor een Driedaagse Training OVERWIN JE PODIUMVREES!

Reactie plaatsen