Blog
Roeland Suylen
Blog
03/20/2017
2 min
6

WAAR VIND IK INNERLIJKE RUST? [1]

03/20/2017
2 min
6

Misverstanden Over Aanwezig ZIJN   

Over spiritualiteit bestaan talloze misverstanden. Helaas heb ik er hiervan in mijn leven al zoveel gezien, gehoord en gelezen, dat ik er praktisch immuun voor ben geworden. Of laat ik het anders zeggen: er wordt over spiritualiteit zoveel onzin verkocht, dat ik inmiddels al heel wat gewend ben. Toch lees ik op dit gebied nog regelmatig zaken, die de spirituele plank totaal misslaan.

Er is echter één misverstand, dat qua ‘onzingehalte’ zo ongeveer de kroon spant. Dat is de wijdverbreide mythe, dat je in het nu alleen gedachteloos aanwezig kunt zijn.

Denken = Reactief

Het “gouden” argument is dan meestal het onbetwistbare gegeven, dat elke gedachte een reactie is op het voorbije verleden, dat wat (ooit) is geweest en nu dus niet meer bestaat. En omdat elke gedachte daardoor minimaal een fractie van een seconde op het heden achterloopt, zou je niet in het heden kunnen zijn, zolang je denkt.

Is Denken Dodelijk?

Het denken wordt door deze en andere spirituele leraren al gauw gedoodverfd als de “doder van het Zijn”. Volgens deze zelfverklaarde “goeroes” is het onmogelijk om tegelijkertijd te denken én in het hier en nu te Zijn… Dat is inderdaad ook vaak (of moeten we zeggen: meestal?) het geval.

Het Probleem Ben Je Zélf!

Het gaat echter om iets geheel anders. Niet het denken, niet je gedachten, of zelfs maar je gevoelens zijn het probleem. Het echte probleem ben je ZELF.   Wat bedoel ik daarmee?

Het hebben van gedachten en gevoelens hoeft per definitie niets in de weg te staan. Want elk mens denkt en voelt en gedachten en gevoelens horen onlosmakelijk bij het mens zijn. Het is daarom tot mislukking gedoemd om te proberen je gedachten uit te bannen. Als het al lukt gaat het met pijn en moeite, hooguit maar een kort ogenblik en dan ook nog verkrampt.

Gedachten uitbannen is niet de manier om in het heden aanwezig te zijn. Sterker nog: alleen al het proberen schept dualiteit (= verdeeldheid) tussen ik (als waarnemer of toeschouwer) hier (waar dat dan ook maar moge zijn….) en mijn gedachten daar (waar dat dan ook maar moge zijn….). En zoals we allemaal (nu ja de meesten onder ons) weten, staat  dualiteit haaks op ZIJN (juister gezegd: EEN ZIJN in het Hier dat altijd NU is).

IDENTIFICATIE = HET PROBLEEM

Niet het hebben van gedachten of gevoelens is het probleem. Het identificeren met je gedachten of gevoelens is het probleem. Zolang je je blijft identificeren (= vereenzelvigen, dus denken dat je dat bent) met je gedachten in het bijzonder en met je denken in het algemeen, kun je nooit aanwezig zijn in het hier en nu… Dan blijf je altijd achter de feiten aanlopen en is innerlijke bevrijding niet haalbaar.

DESIDENTIFICATIE = DE OPLOSSING

Maar zodra je de vereenzelviging met wat dan ook (of dat nu je gedachten, je gevoelens of je gedragingen zijn maakt niet uit) volledig opgeeft, kun je echt gaan leven. Sterker nog: het totale kwijtraken van de vereenzelviging met wat voor schijn-zelf dan ook, IS bevrijding.

Bevrijding Van Wát?

Bevrijding van de pijn van het verleden, dat ons in de wurggreep van het voorbije houdt. En dat is geen leven maar overleven, geen vrijheid maar beperking…  Werkelijke bevrijding is het leven in vrijheid, zonder beperkingen, zonder pijn en zonder angst.

Wil je ook weten hoe je innerlijke vrijheid bereikt? Bel dan met 0522-26 12 85 voor een intakesessie van een uur of mail naar info@ontdekjekracht.nl met je adresgegevens en vermeld daarbij in elk geval je telefoonnummer. Ik heet je graag van harte welkom in mijn praktijk. Tot gauw!  

 

Reacties
Categorieën